Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΔΗΛΩΣΗ

Του Πασχάλη Χριστοδούλου*

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει καλύτερος τρόπος ή καταλληλότερα πρόσωπα, από αυτά που μιλούν για τη μοναδική Ελληνίδα δασκάλα που υπηρετεί στα μειονοτικά σχολεία (οι υπόλοιποι άραγε εκπαιδευτικοί τι εθνικότητας είναι;) και προσφέρει σημαντικό έργο, ώστε να επικυρώσουν όσα επί χρόνια και με προσφυγές σε διεθνή δικαστήρια επιδιώκουν οι εξωελλαδικοί κύκλοι χειραγώγησης των μειονοτήτων της Θράκης. Να χαρακτηρίζονται συλλήβδην όλοι ως Τούρκοι. Σ’ αυτό δεν αποσκοπούσε η επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη στον Τεκέ της Ρούσας αλλά και οι προσπάθειες των διοργανωτών του Χίλγια κάθε καλοκαίρι;

Οι απόπειρες για πλήρη εκκεμαλισμό και τουρκοποίηση των Πομάκων είναι συνεχείς και σχεδιασμένες.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για προβοκάτσια. Κι αυτό με την αμέριστη, θέλω να πιστεύω αβασάνιστη, στήριξη κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας μας, εξωθεσμικών και εξωθρακικών κύκλων αλλά και την ανοχή των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας, όπως και των θεσμικά υπεύθυνων πλην όμως ανύπαρκτων εκπροσώπων της περιοχής.

Ξαφνικά όλοι έμαθαν για το Δέρειο, υποκατέστησαν όλα τα όργανα της εκπαίδευσης, ρίχνοντας τον λίθο του αναθέματος στο σύνολο των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε σχολεία της μειονοτικής εκπαίδευσης. Κανείς δεν αναφέρθηκε στο περίφημο και δαπανηρότατο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων με το οποίο επιχειρήθηκε η γλωσσική λοβοτομή των Πομάκων. Ούτε ενδιαφέρθηκαν για τον αγώνα επαναπομακοποίησης των Πομάκων που εδώ και χρόνια γίνεται στην περιοχή. Φυσικά δεν αποτιμήθηκε καν η στάση προσώπων που δημόσια και επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι «στη Θράκη ευτυχώς που υπάρχουν Πομάκοι και στον αγώνα που κάνουν εμείς είμαστε αλληλέγγυοι, είμαστε Πομάκοι».


*Πρώην Δήμαρχος Σουφλίου, Εκπαιδευτικός στη Μειονοτική Εκπαίδευση
Σουφλί, Οκτώβριος 2008
www.xristodoulou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: