Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Απάντηση στο ερώτημα

του Πασχάλη Χριστοδούλου


"Ύστερα από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού εξωτερικών κ. Α. Μπαμπατζάν στην Ελλάδα αλλά και τη συμπεριφορά και τη στάση της Τουρκίας σε θέματα όπως το Αιγαίο, το Σκοπιανό, πιστεύετε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ή να αναβληθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και γιατί; "


Η απάντηση στο ερώτημα περί αναβολής ή όχι του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία δεν έχει κανένα νόημα πλέον αφού αυτό ήδη έχει δρομολογηθεί.
Εκείνο που οφείλουμε να δούμε είναι ότι για μια ακόμη φορά η χώρα μας στο πεδίο της συμβολικής πολιτικής μένει στάσιμη, την ώρα που η γείτονα παίρνει άριστα.
Η πρόσφατη φωτογράφηση του πρωθυπουργού κάτω από το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου η οποία έρχεται ως συνέχεια της κατάθεσης στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ από τον πρώην υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Φυσικά δεν έγινε το ίδιο από έναν άλλο Υπουργό τον Πέτρο Μολυβιάτη ο οποίος γνώριζε καλά την πολιτική της Τουρκίας από την εποχή της συμφωνίας της Ζυρίχης, γι’ αυτό και οι Τούρκοι γέμισαν το Αιγαίο με μαχητικά κατά διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα.
Αυτό που απομένει προκειμένου να μην υπάρξει ηθική περιτομή του Έλληνα πρωθυπουργού, εκπροσώπου εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του κεμαλισμού, ο οποίος θα οδηγηθεί να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του σφαγέα τους, είναι η απάντηση με τα ίδια μέσα.
Η αλλαγή στο δρομολόγιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού και η μετάβασή του στην Άγκυρα μέσω Ανδριανούπολης και Κωνσταντινούπολης κάνοντας στάση για κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Λοζάνης που βρίσκεται στο Κάραγατς και στη συνέχεια επίσκεψη στον οικουμενικό πατριάρχη, ουσιαστικά ακυρώνει ως προς του μύχιους στόχους το εδώ και χρόνια προσδοκώμενο ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Στόχοι που δεν είναι άλλοι από την αποενοχοποίηση για τις γενοκτονίες που έχουν διαπραχθεί χωρίς μάλιστα συγγνώμη.
Για όσους ταυτίζουν το μαυσωλείο του Κεμάλ με τον Άγνωστο Στρατιώτη δυο λέξεις.
Η Γερμανία δεν οδηγεί κανέναν ηγέτη σε μνημείο του Χίτλερ. Το δε μνημείο του Συντάγματος που έλκει την καταγωγή του από κείμενα όπως ο επιτάφιος του Περικλή και φράσεις όπως «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος», ποια σχέση μπορεί να έχει με το μαυσωλείο του προδρόμου του Χίτλερ που παραπέμπει σε αιματηρές γενοκτονίες, εκτοπισμούς και προσπάθεια εξαφάνισης ιστορικών λαών;
Όσο για την αλλαγή του δρομολογίου, οι επίσημοι Τούρκοι που έρχονται στη χώρα μας το έχουν πράξει κατά κόρον.


Δεν υπάρχουν σχόλια: